versturen

1 december 2013 17:02

OH, ISLAND IN DE SUN...

bij de foto; het huis volgens plan van Rik.
Oh, island in de sun…

Weer een mailtje, dit keer uit Aruba. Heel enthousiast.
We hebben elkaar daarna uitgebreid gesproken via Skype. Dan heb je al een beeld. Pamela Sweet en Rik van der Vaart hebben een adviesbureau in Oranjestad op Aruba.
Studio Advisory. Een adviesbureau voor verbetering van de performance van het management van bedrijven.

Weer hetzelfde verhaal, lang gezocht naar geschikte tafels.
Gaandeweg leek het aanbod steeds meer op elkaar.
Zij wilden tafels met persoonlijkheid en vinden dat mijn tafels ‘statuur’ en ‘soul’ hebben. Een hele grote leestafel voor de gezamenlijke eet/en relaxmomenten en een ruime werktafel voor dialoog en brainstorming.


Omdat zij ´in de buurt´waren op een congres in Frankfurt, kwamen zij op bezoek om te kijken in mijn showroom.
Daar hebben we heel uitgebreid twee verschillende varianten besproken.
Dan wordt het ook echt van hun.
Omdat er acht verschillende exemplaren stonden konden we een hele doordachte keuze maken.


Het was mooi weer en we hebben daarna de historische binnenstad van Den Bosch verkend. Een rondvaart gemaakt over de middeleeuwse kanaaltje die door- en onder de stad lopen. Het heeft wat weg van Brugge, om een beeld te geven.


De tafels komen te staan in een prachtig Art-Deco huis in Oranjestad.
De begane grondvloer moest heel ruim zijn.
Daarvoor moest Rik een goed verbouwingsplan maken voor de vergroting van het huis. De uitbouw ligt terug en het zicht op het onaangetaste oude gedeelte is helemaal open, een groot dakterras op de eerste verdieping ziet uit over de historische Coral Strand baai en haar blauwzilver glinsterende zee, zeilbootjes en de rustieke omgeving van Aruba.
De uitbreiding is helemaal in dezelfde stijl ontworpen.


Dat gaat een bijzondere ruimte worden, een oude Art-Deco villa in een tropische setting met designer klassiekers zoals leren stoelen van Charles Eames aan twee eigenzinnige tafels, traag draaiende propellers aan het plafond, op de achtergrond klinkt zachtjes het ontspannende geluid van wuivende palmen, de zee glinstert in de verte….

Ik denk dat ik deze tafels maar weer zelf ga afleveren. Lucky basterd!

23 juli 2013 17:58

…over grote schepen, grote tekeningen en grote tafels

Koert Kamphuisen ontwerpt , bouwt en verkoopt luxe cruiseschepen van 135 meter lang.

Voor op de Rijn en Donau. Het zijn schepen van hoge kwaliteit. De witte vloot noemen ze het.
Het is een familiebedrijf, zijn grootvader was nog binnenvaartschipper.
Hij denkt dus groot, en zocht voor in zijn werkkamer een grote eettafel met een lengte van ongeveer 5 meter.
Om klanten te ontvangen, tekeningen uit te vouwen en vooral om aan te werken.
Het zijn ook hele lange vellen papier waar de werktekeningen op staan van zo’n schip.

23 juli 2013 16:09

…over grote schepen, grote tekeningen en grote tafels

Koert Kamphuisen ontwerpt , bouwt en verkoopt luxe cruiseschepen van 135 meter lang.

Voor op de Rijn en Donau. Het zijn schepen van hoge kwaliteit. De witte vloot noemen ze het.
Het is een familiebedrijf, zijn grootvader was nog binnenvaartschipper.
Hij denkt dus groot, en zocht voor in zijn werkkamer een grote eettafel met een lengte van ongeveer 5 meter.
Om klanten te ontvangen, tekeningen uit te vouwen en vooral om aan te werken.
Het zijn ook hele lange vellen papier waar de werktekeningen op staan van zo’n schip.

Die tafel vond hij ook, maar in die afmeting kon zo’n tafel met geen mogelijkheid door de deur. De ramen, zelfs de kozijnen zouden er uit moeten en de tafel geplaatst met behulp van een enorme kraan. Te veel gedoe, Koert zocht verder, vond mijn site en las dat de tafels van Rob helemaal uit elkaar kunnen en terplaatse opgebouwd.
Een 4 meter lange tafel kan door een gewoon raam naar binnen, “het is meer bouwen dan meubelmaken” sprak hem aan, een eigen aanpak waardeert hij wel.

Het blad werd in overleg 4.80 meter en bestaat uit 4 panelen. Mijn grootste tafel tot nu. Ik heb speciaal voor deze tafel een ingenieuze constructie bedacht om de balken waar de bladen op liggen te koppelen. Met een grote roestvrijstalen stagspanner, in gebruik bij zeiljachten. Als zeezeiler sprak hem dat meteen aan.
Kabels voor stroom en netwerk voor zijn Apple zijn doorgevoerd in de holle kolom, door de rvs verbindingsdelen, buiten het zicht onder het blad langs. Doe ik wel vaker op verzoek.

5 juli 2013 15:41

naar Zwitserland

.

foto; een muur van het Zwitserse huis. het tafelproject

Leuk mailtje: ‘wij zijn erg onder de indruk van uw tafels’- met een uitnodiging om naar hun huis in de buurt van Genève te komen om kennis te maken en de locatie te zien. Een week later werd ik afgehaald door een enthousiast echtpaar op de luchthaven van Genève.
Om privacy redenen noem ik geen namen op verzoek van de familie. Dat is misschien ook wel helemaal in stijl met Zwitserland.

Het is een authentiek landelijk dorp vlak bij Genève, omgeven door wijngaarden.
Daar heeft het echtpaar een boerenerf gekocht, rond een cour. Zij hebben de grange, een grote schuur, verbouwd tot woonhuis.
In de woonkamer kijk je 7 meter hoog tegen de nok van het dak aan. Heel ruimtelijk. Wat opvalt is de zorgvuldigheid waarmee het authentieke karakter bewaard hebben. Niet kapot gerestaureerd maar de oorspronkelijke details bewaard en opgenomen.
Geen opsmuk, eenvoud en eerlijk. Dat is ook de aard van de lokale boeren bevolking vertelde de gastvrouw me.

Zij vinden het belangrijk dat alles echt is; een nieuwe betonnen wand blijft beton en laat de houtnerf afdruk zien van de bekisting.
En een speciale finishing doet het inblenden in de omgeving. Verzorgd. Zelfs de oude nissen in de muren waar vroeger kaarsen in stonden zijn bewaard gebleven. De eeuwenoude staldeur kon achter de moderne glaspui blijven en zo behouden blijven als een functioneel ornament. Oud en nieuw gecombineerd.
De muren zijn oorspronkelijk gemetseld van grote keien in een bed van mortel en cement. Zij vonden in de buurt nog een oude stukadoor die het plaatselijke recept wist van de mortel en de specifieke manier van aanbrengen. De Zwitserse Monumentenzorg was er blij mee. De vloer hebben zij uiteindelijk gevonden bij een leverancier in Barneveld. Vergrijsd eiken getrommeld maar zonder de kunstmatige beschadigingen en putjes.
We hadden meteen een goed gesprek op de plaats waar mijn tafel moet gaan komen. Terplaatse ook goed de maten genomen en de afmetingen bepaald. Het is fijn om een goed beeld te hebben voordat ik aan de tafel begin.

Het echtpaar vertelde dat zij al twee jaar intensief aan het zoeken waren naar een geschikte tafel. En hoe langer zij aan het zoeken waren hoe routineuzer zij werden met afwijzen. Op de duur begint het allemaal op elkaar te lijken. Totdat ze bij toeval mijn site vonden. Oud en nieuw in één ontwerp zie je niet. En dat sprak hun aan. Je kan ook meteen zien dat het niet van een lopende band afkomt, in grote getale te maken is.

Het wordt een prachtige tafel op een prachtige plek.

2 juni 2013 00:51

foto uit Leipzig van Angelika en Andreas Dittmar.

eindelijk is hun kantoor in gebruik

.Hun kantoor is heel mooi geworden. De 4 meter lange tafel van mij staat centraal. De tafel biedt plaats aan 12 mensen. Tijdens de koffiepauze of lunchtijd is het een gezellige keukentafel. Hij wordt gebruikt als vergadertafel en ook als werktafel. Door de holle kolom zijn kabels doorgetrokken voor mediatechnieken, telefoonaansluiting en voeding. Weggewerkt onder het blad.

2 juni 2013 00:45

.

.

.

2 juni 2013 00:35

nieuw model in de maak

.

.Voor klanten uit Aruba heb ik een nieuw model bedacht. Twee kolommetjes dicht tegen elkaar, lager met zwaarder en hoger rvs verbindingen. Op een stalen voetplaat voor stabiliteit. Rondom kunnen stoelen staan zonder last te hebben van poten. Deze tafel moest 2 meter 80 lang worden. En iets breder dan normaal, 1 meter 15. Er is ruimte door de kolom en rvs verbindingen voor netwerkkabels en stroom. De aansluitingen zijn onzichtbaar onder het blad.

2 juni 2013 00:33

.

.

.